Christmas crack

Nog net op de valreep voor de kerstdagen nog een kerst-bak-receptje van mij. Hij was me op insta bij eefsfood al opgevallen en nadat een goede vriendin hem ook had gemaakt was dit HET zetje om hem ook nog even te gaan maken. En ja, hij is meer dan blogwaardig! Ik zal je nog sterker vertellen, ik denk dat dit een jaarlijkse traditie wordt hier in huis om hem te maken. Makkelijk, super leuk om te maken ook en je hebt meteen heel wat lekkers in huis. Naast het op tafel zetten met de kerst kan je het ook heel leuk in zakjes doen en weggeven als cadeautjes rondom deze dagen! Ik ben enthousiast, maar dat merk je al. Vlieg jij lekker met mij mee?

Wat heb je nodig?

  • 20 crackertjes
  • 220 gram roomboter
  • 220 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl zout
  • 330 gram pure chocolade (in stukjes gehakt van 1 cm)
  • strooisel of noten ter decoratie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een grote bakvorm of bakplaat met aluminiumfolie (glanzende kant boven) en smeer deze in met wat olie.

Leg de crackertje zo langs elkaar dat je de gehele bakvorm hiermee hebt bekleed (zie foto hieronder).

Smelt de boter en de suiker in een pannetje. Blijft continu roeren tot alles goed gemengd is en laat alles dan nog 3 minuten al roerend pruttelen. Dit alles tot het een honingkleurig en wat stroperige massa is geworden.

Haal het pannetje van de warmtebron af en voeg de vanille en zout toe. Meng alles nog een keer goed.

Schenk nu deze karamelsaus over de crackertjes. Zorg dat alles bedekt is met deze saus.

Doe het bakblik voor ongeveer 12 minuutjes in de oven. Haal het daarna uit de oven en laat het 2 minuten rusten.

Verdeel nu de stukjes chocolade over de bakplaat en wacht 2 minuten tot je alles gaat uitsmeren. Wil de chocolade nog niet voldoende smelten? Doe dan de bakvorm nog even kort in een uitgeschakelde oven. Hierna lukt het zeker weten. Strijk alles glad en tik vervolgens kort een paar keer met de bakvorm op het aanrecht. Dit om eventuele luchtbelletjes te laten verdwijnen.

Strooi nu de versiersels over de chocolade (zie foto hieronder) en zet alles minimaal 2 uurtjes in de koelkast om uit te harden.

Hierna kan je alles met een scherp mes in stukjes snijden of breken. En dan kan het smullen beginnen!

Bewaar ze in een luchtdichte trommel in de koelkast.


Trouwens, deze lekkernij is super lekker tijdens deze kerstdagen maar ook daarna heerlijk met noten of andere niet kerstachtige versiersels.

Fijne dagen allemaal. x

Bron: https://eefsfood.nl/ en https://keukenatelier.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *