
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, deze karamelbars zijn GODDELIJK! Echt, en dan overdrijf ik nog niet eens.
Grappig is het verhaal achter deze karamelbars. Al lange tijd volg ik de Sabine van Ohmyfoodness, gewoonweg omdat ze steeds weer te lekkere recepten deelt. Nu schreef ze laatst dat ze bij een super leuk tentje De Juf in Middelbrug was geweest en genoten had van een overheerlijke karamelbar met gezouten pinda’s. Laat ik nu net en dit gave tentje EN deze karamelbars kennen. Zo geweldig lekker vond ook ik ze toen…. Hmmm. Hetzelfde vond Sabine, dus na haar bezoekje aan De Juf heeft ze deze Karamelbars zelf gemaakt. En daar ben ik op mijn beurt dan weer heel blij mee! Inmiddels heb ik hem al meerdere keren gemaakt en weet ik inmiddels dat echt iedereen hem te lekker vindt! Eentje die hier in huis in ieder geval bij de favorieten behoort!
Ze zijn trouwens ook prima in de vriezer te bewaren. Altijd fijn om iets achter de hand te hebben als je onverwachts bezoek krijgt.
Genoeg gekletst. Ga lekker aan de slag!
Wat heb je nodig?
Koek:
- 225 g boter
- 100 g kristalsuiker
- 75 g poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 250 g bloem
- snufje zout
Karamel:
- 150 g boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 100 g lichtbruine suiker
Topping:
- 150 g gezouten pinda’s
Hoe maak je het?
Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakvorm met bakpapier.
Voor de koeklaag klop je de boter met de beide suikers zacht. Voeg de vanille-extract, bloem en het zout toe en kneed het geheel tot een egaal deegje. Doe dit deeg in de bakvorm en strijk het glad. Bak de koek midden in de oven 30 minuutjes gaar.
Laat daarna de koek afkoelen terwijl je de karamel maakt.
Doe alle ingrediënten voor de karamel in een pannetje en roer net zolang totdat het gaat koken. Kook dit ongeveer 10 – 15 minuten al roerend door.
Verdeel nu de karamel bovenop de koek en laat de bakvorm 30 minuten op kamertemperatuur staan.
Nu is het de beurt aan de gezouten pinda’s om die als topping erop te verspreiden. Druk de pinda’s een beetje aan en zet vervolgens de bakvorm 1,5 – 2 uur in de koelkast zodat de karamel kan opstijven.
Het lijkt misschien ingewikkeld als je de koek ziet maar het is echt heel makkelijk. Ook jij kan dit weer! Verras jezelf en de mensen om je heen door deze karamelbars te maken. Hier word je blij van. Wedden?!


Bron: https://ohmyfoodness.nl/
No Comments