
Ik kan het niet laten om jullie zo net voor de kerstdagen nog te trakteren op een lekker bakrecept. Ik weet dat velen inmiddels fan zijn van mijn old school boterkoek. Deze variant met pistache noten, cranberry’s, witte chocolade en heerlijke gingerbread kruiden is tekenend voor de kerst en echt heerlijk! En weet dat die gingerbread kruiden super makkelijk en snel zelf te maken is. Dus heb je nog tijd over morgen, duik de keuken in en maak deze lekkere koek!
Wat heb je nodig?
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr ongezouten roomboter
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 1,5-2 tl gingerbread kruiden (kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel)
- snufje zout
- 50 gr pistache nootjes (fijngehakt)
- 50 gr cranberry’s (gedroogd)
- 50 gr witte chocolade (fijngehakt)
- losgeklopt ei extra, voor insmeren
Hoe maak je het?
Mocht je zelf geen gingerbread kruiden hebben dan is dit de eerste stap om deze te maken. Voor 1 klein potje doe je 2 el gember, 2 el kaneel, 1 el nootmuskaat en 1 el kruidnagel in een schaaltje en meng je alles door elkaar. Doe dit alles in een klein potje om te bewaren.
Mix nu de boter en suiker romig en voeg vervolgens het ei toe. Wanneer dit opgenomen is doe je de bloem, zout en 1,5 – 2tl gingerbread kruiden toe. Kneed alles tot het een mooi deegje is.
Voeg de nootjes, cranberry’s en witte chocolade toe en meng het goed door elkaar en dus gelijkmatig verdeeld is.
Pak een bakvorm van 20x20cm (of ronde 24cm springvorm/boterkoekvorm) en verdeel het deeg over de bodem. Maak alles glad met de (natte) bolle kant van een lepel en smeer de bovenkant in met een losgeklopt ei.
Bak de boterkoek op 180 graden (boven- en onderwarmte) in 25-30 minuten gaar. Laat de boterkoek afkoelen en snijd hem dan in gelijke stukken.
En klaar is je boterkoek geheel in kerststijl! Fijne dagen allemaal. x


No Comments