
Kerststress? Herkenbaar? Niet doen joh. Hou het vooral leuk en easy met kerst. Deze makkelijke ijstaart kan je hier zeker bij helpen. Je koopt namelijk ‘gewoon’ vanille ijs en combineert deze met een vulling naar keuze. Ik heb het recept van Zoetrecepten aangehouden en de ijstaart opgebouwd met fudge en oreo. Een gouden combinatie als je het mij vraagt. Maar laat je fantasie vooral de vrije loop want een vulling met m&m’s, chocolade, koekjes of maltesers lijkt me ook meer dan lekker.
Wat heb je nodig?
Ijstaart:
- 1 L vanille ijs
- 2 rollen Oreo’s
- 125 gram zachte toffee’s
- 150 ml salted caramel
Salted caramel:
- 200 gram suiker
- 100 milliliter water
- 90 gram roomboter
- 1/2 theelepel zout

Hoe maak je het?
Als eerste maak je de salted caramel. Op de site (idiom site) van Zoetrecepten staat een makkelijk filmpje hoe je dit kan doen maar ik zal het hier ook even uitschrijven. Het is niet moeilijk maar eventjes geduld heb je wel nodig.
Zet een pannetje met de suiker en water op een laag vuurtje. Zorg dat de suiker geheel bedekt is door het water. Het mengsel zal warm worden, gaan borrelen en verkleuren. Een ding is heel belangrijk tijdens dit proces; NIET ROEREN! Wanneer de caramel de goede bruine kleur heeft ( dit kan wel 15 min duren), voeg je zo snel mogelijk de boter toe en ga je wel roeren. Het mengsel gaat nu weer borrelen. Blijf roeren totdat de boter volledig is opgelost (1-2 min). Voeg daarna de slagroom toe. Opnieuw roeren maar dan maximaal 1 minuut. Haal de caramel van het vuur en voeg het zout toe. Laat je salted caramel even afkoelen voordat je hem gebruikt.
Zo en dan nu door naar het maken van de ijstaart. Zet de vanille ijs buiten de vriezer en laat deze half ontdooien.
Bekleed een cakevorm (30 cm) met vershoudfolie en laat de folie er aan de zijkanten overheen hangen.
Breek 1,5 rol van de oreo’s in stukjes en hak de tofee’s in kleine blokjes. Doe de vanille ijs in een kom en roer deze stevig door. Het ijs moet nog wel dikker zijn.
Nu ga je de ijstaart in laagjes opbouwen. Verdeel als eerste een kwart van het ijs over de bodem van de cakevorm. Strijk dit glad. Strooi hier de helft van de oreo koekjes over, gevolgd door weer een laagje ijs. Nu zijn de toffeeblokjes aan de beurt. Over deze blokjes drizzle je wat saltedcaramel.
Herhaal dit nog 2 keer en je ijstaart is klaar! Zet de ijstaart een nacht in de vriezer voordat je hem op tafel laten shinen! Maak de ijstaart voor het serveren af met een topping van de resterende oreo en salted caramel.
Fijne dagen allemaal! x


Bron: Zoetrecepten
No Comments