Sint Maarten lampionnen

De maand november is weer begonnen en dus komt ook Sint Maarten er weer aan. 11 november is dit vaste prik en daar horen natuurlijk zelfgemaakte lampionnen bij. Vandaar dat ik ook van een volger van deze blog de vraag kreeg of ik nog leuke ideetjes had voor het maken van lampionnen. Natuurlijk heb ik die!

Lampion van wol

Blaas een ballon, maak er een touwtje aan vast en hang deze op. Smeer de ballon vervolgens in met behanglijm en draai de wol om de ballon heen totdat je denkt dat het voldoende is. Smeer alles dan nogmaals in met behanglijm en laat hem drogen (ongeveer 48uur). Prik de ballon kapot en je houdt een gave ronde lampion van draad over. Een lampje erin en klaar is ie!

Lampion van blik

Je kan echt zoveel met lege blikken, dus ook het maken van een lampion. Vul het blik eerst met water en zet deze vervolgens in de diepvries. Dit voorkomt allerlei vervelende deuken als je er gaatjes in gaat maken later. Pak vervolgens ruitjespapier en maak hier een patroon op door middel van stipjes. Plak dit patroon op op het blik en maak de gaatjes erin met een hamer en spijker. Als je klaar bent het papier weer verwijderen en je hebt een super eindresultaat. Eventueel kan je het blik, net als ik, nog in een mooie kleur spuiten. Een ijzerdraadje erdoorheen en ook deze lampion is klaar om gebruikt te worden.

Lampion van papier

Deze lampion is wel heel gaaf in het donker toch? Wat heb je nodig: A3 wit papier, zwarte afbeeldingen van bijvoorbeeld dieren en evt gekleurd vloei papier om verder te versieren. Als eerste pak je het A3 papier en knip je deze in de lengte door. Plak vervolgens aan de binnenkant de zwarte afbeeldingen van dieren of iets anders. Als je nog voldoende ruimte aan de bovenkant overhebt kan je deze nog vullen met vloeipapier, zoals ik heb gedaan. Als laatste maak je van je witte papier een ronde lammpion, met de afbeeldingen en versiersels aan de binnenkant. Plak deze nu vast met lijm of tape. Maak gaatjes aan beide zijden aan de bovenkant en hang er een ijzerdraadje aan vast voor je lampje. Ik kan je verzekeren, in het donker heb je echt een super gave lampion.

Lampion van glas

Als laatste heb ik een lampion gemaakt van een glazen potje. Pak een afbeelding die jij leuk vindt en plak deze aan de buitenkant op het potje. Spuit het potje nu in de gewenste kleur en haal vervolgens de afbeelding van het potje af. Even laten drogen, touwtje en/of ijzerdraadje eraan en ook deze lampion is klaar.

Nu je toch creatief bezig bent, maak dan ook meteen het lampionstokje zelf! Pak een tak, bind er een touwtje aan met vervolgens een (fiets)ledlampje. Super simpel, ziet er veel leuker uit dan de plastic varianten uit de winkel, haperen niet en hebben vaak zelfs een knipperfunctie ;). Wat natuurlijk super vet is.

Hopelijk heb ik jullie weer op voldoende ideetjes gebracht. Succes en veel plezier met Sint Maarten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *